Rocarta-online

Sfantu Gheorghe


[Cuprins]

Date generale, istoric

1. Localitate pescareasca in Delta Dunarii, Judetul Tulcea. Vezi! 2. Municipiu, resedinta pt. Judetul Covasna, 68.100 locuitori; situat pe Valea Oltului, in nordul Depresiunii Brasovului; 520-580 m altitudine.

Stema municipiului

Atestat ca localitate in 1332 si ca oras in 1461, s-a dezvoltat pe vatra unei asezari dacice unde au fost descoperite urme de cultura materiala dacica si romana, dovezi certe si bogate de continuitate neintrerupta a populatiei autohtone in toata perioada ante si post romane. Locuitorii autohtoni ai tinuturilor din aceasta parte a tarii au depus o permanenta si indarjita rezistenta ostilor ungare, in decursul sec. XI-XIII, care dupa subjugarea acestor terotirii au adus aici colonisti secui, pe care i-au maghiarizat si au organizat unul din primele "scaune" (forme autohtone stravechi de organizare teritoriala judecatoreasca, preluate de ocupanti si de noii colonisti). Situat in zona de granita a expansionistului Imperiu Austro-ungar, orasul devine centrul tinutului numit "Trei Scaune" si sediul unei unitati militare formata din romani, secui si maghiari. Istoria acestor meleaguri este plina de evenimente ce au la baza impotrivirea populatiei la actiunile de subjugare intreprinse in permanenta si in mod brutal de ocupantii austro-ungari sau de maghiari. In prezent, Sfantu Gheorghe este un remarcabil centru social- economic si politico-administrativ.

Principalele obiective turistice

- Muzeul Judetean, dispunand de o cladire proprie inaltata in 1913, a fost infiintat in 1879 si este considerat cel mai de seama muzeu din tara noastra ce prezinta istoria populatiei secuiesti. Sunt expuse piese de valoare deosebita, intre care se remarca ceramica neolitica de tip "cultura Ariusd", vestigii ale unor cetati dacice si castre romane, obiecte de uz casnic, unelte gospodaresti, tesaturi si costume specifice zonei; - Casa cu arcade, monument de arhitectura edificat in 1830, se remarca prin prezenta unui portic cu arcade ce se sprijina pe coloane patratice; - Biserica fortificata, construita in sec. XVI, cu o forma de nava dreptunghiulara, este inconjurata de un zid de metereze, deasupra caruia se inalta un turn clopotnita folosit in trecut ca turn de aparare; - Monumentul lui Mihai Viteazul si Monumentul Ostasului Roman, ca si Parcul Tineretului constituie obiective de reala atractie.

Regiunea inconjuratoare

- Baile Sugas, statiune balneoclimatica ce dispune de ape carbogazoase, bicarbonatate, sodice, magneziene si de mofete, indicate in afectiuni ale aparatului locomotor, cardiovasculare si ale tubului digestiv; - Arcus, localitate rurala, cetate sateasca, edificata in jurul unei biserici romanice in sec. XVI-XVII, avand un plan patrat cu bastioane pentagonale la colturi; aici se afla si un parc deosebit de frumos si un centru artistic (muzical); - statiunea Bodoc; - Reci, localitate rurala, rezervatia naturala "Mestecanisul de la Reci" (34 ha), in care sunt protejate plante rare, ca laleaua pestrita (Fritillaria meleagris), sapte degete (Comarum palustris), crinul broastei (Hottonia palustris) si dunele de nisip inalte de peste 6 metri, unicat in regiunile intracarpatice. Vezi: Flora si fauna Romaniei, Protectia mediului si rezervatii naturale. - statiunea Valcele; - Araci, localit. rurala, renumit centru de ceramica smaltuita, de tesaturi si cusaturi traditionale; biserica din sec. XIV; - Ariusd, localitate rurala, statiune arheologica in care sunt puse in evidenta urmele unei asezari neolitice inconjurata cu sant de aparare.

Domenii


Click here to access the EduSoft website